Testowanie (TL)
3 Technikum Logistyczne testuje nowe klocki do układania ładunku na paletach
3 Technikum Logistyczne testuje nowe klocki do układania ładunku na paletach
Praca na zajęciach w pracowni ekonomicznej z klasa 2 technikum ekonomicznego. Przygotowujemy się do egzaminu
Błogosławieństwa Bożego, uśmiechu, zdrowia i pogody ducha w codzienności, a w Nowym Roku 2020 wzajemnego zrozumienia, optymizmu i samych sukcesów życzy Zespół Szkół im. Ireny Kosmowskiej w Suszu.
Dziś odbyło się zakończenie roku szkolnego 2019/2020 oraz oficjalne pożegnanie uczniów klasy III Branżowej Szkoły I Stopnia, której wychowawcą był pan Adam Świergolski. Kończącym szkołę gratulujemy i życzymy powodzenia w przyszłości, a pozostałym bezpiecznych i udanych wakacji!
Kucharz - Branżowa Szkoła I Stopnia
Kucharz z prawdziwego zdarzenia przygotuje posiłki, które będą wyglądały jak dzieła sztuki. Gessler, Okrasa, Wachowicz, Brodnicki – każdy zna te nazwiska i wiele osób chce odnieść taki sukces w gastronomii jak oni. Jeśli uwielbiasz gotować, masz talent kulinarny i pasję, jesteś kreatywny, cierpliwy, odpowiedzialny, lubisz pracę zespołową, oglądasz programy kulinarne, chcesz się rozwijać, to ten zawód jest właśnie dla Ciebie! Kucharz jest osobą, która zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw, dostosowanych do okoliczności i wymagań klientów. Tego zawodu można nauczyć się w naszej szkole. Posiadamy 2 pracownie gastronomiczne, w których uczniowie mają zajęcia praktyczne, czyli zarówno kształcenie ogólne, jak i zawodowe odbywa się w szkole. Nauka trwa 3 lata. Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie. Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia w celu uzyskania dyplomu technika będą mogli kontynuować naukę w dwuletniej Branżowej Szkole II Stopnia
Wielozawodowa:
Zdobycie dobrego zawodu, który zagwarantuje pracę jest dziś priorytetem młodych ludzi. Dlatego też warto się zastanowić, jaki zawód wybrać, pamiętając o tym, że będzie się go wykonywać latami. Byłoby znakomicie, gdyby zawód był pasją, był związany z zainteresowaniami, a wykonywany z uśmiechem. Dla uczniów po szkole podstawowej, którzy chcą zdobyć wiedzę o zawodzie i doświadczenie u pracodawcy (uczeń jest wówczas młodocianym pracownikiem) proponujemy Branżową Szkołę I Stopnia. Nauka trwa 3 lata i obejmuje kształcenie ogólne i zawodowe. Kształcenie ogólne odbywa się w szkole, a zawodowe u pracodawcy i na kursach. Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie. Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia w celu uzyskania dyplomu technika będą mogli kontynuować naukę w dwuletniej Branżowej Szkole II Stopnia. Zawodów jest wiele: elektryk, rolnik, sprzedawca, fryzjer, mechanik pojazdów samochodowych, stolarz, krawiec, monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, wędliniarz, monter sieci, instalacji i urządzeń sanitarnych itd. Należy jednak pamiętać, że wybór dobrego pracodawcy to podstawa!
Uczniowie klas pierwszych, w ramach lekcji wiedzy o kulturze, podjęli wyzwanie #betweenartandquarantine.Zadanie nie było proste. Należało wybrać jedno dzieło sztuki i za pomocą dostępnych w zasięgu ręki przedmiotów nadać mu nowe życie. Okazało się jednak, że dla naszych kreatywnych uczniów to żaden problem. Zobaczcie sami
TZiUG:
Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się sporządzania potraw, estetycznego podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają również umiejętności prowadzenia własnej działalności. To idealny kierunek dla osób dbających o zdrowy styl życia i lubiących sztukę kulinarną.
Przedmioty zawodowe teoretyczne: technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, bhp w gastronomii, zasady żywienia, język niemiecki zawodowy, wyposażenie w gastronomii, organizacja produkcji gastronomicznej
Przedmioty zawodowe praktyczne: pracownia gastronomiczna, pracownia planowania żywienia, pracownia obsługi konsumenta, pracownia informatyczna w gastronomii, praktyka zawodowa
Absolwent tego kierunku może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą.
TL:
Technik logistyk zajmuje się planowaniem, sprawnym organizowaniem, kierowaniem i kontrolowaniem przepływu towarów/surowców od producenta do konsumenta. Dostarcza towar zgodnie z zamówieniem klienta, optymalizuje koszty, aby właściwie prowadzić współpracę z klientem. Logistycy potrzebni są w niemal każdym obszarze związanym z produkcją, przede wszystkim zaś w transporcie, budownictwie, motoryzacji, energetyce.
Przedmioty zawodowe teoretyczne: prawo, bhp w magazynie, bhp w transporcie, podstawy logistyki, gospodarka zapasami i magazynem, organizacja procesów transportowych, język angielski zawodowy
Przedmioty zawodowe praktyczne: procesy magazynowe, procesy transportowe, praktyka zawodowa
Zatrudnienie: firmy spedycyjne i transportowe, przedsiębiorstwa produkcyjne i handlowe.
Ti:
Technik informatyk to zawód z przyszłością. Zarówno w Polsce, jak i innych krajach Europy jest bardzo duże zapotrzebowanie na pracowników branży technologii informatycznych. Osoba ta odpowiada za administrowanie bazami danych, dba o cyberbezpieczeństwo, zajmuje się diagnostyką i naprawą urządzeń komputerowych, programuje aplikacje internetowe itp. Może również prowadzić własną działalność gospodarczą.
Przedmioty zawodowe teoretyczne: bhp w informatyce, urządzenia techniki komputerowej, administrowanie systemami operacyjnymi, witryny i aplikacje internetowe, język angielski zawodowy
Przedmioty zawodowe praktyczne: eksploatacja urządzeń techniki komputerowej, eksploatacja lokalnych sieci komputerowych, tworzenie i administrowanie bazami danych, programowanie aplikacji internetowych, praktyka zawodowa
Absolwent może znaleźć zatrudnienie jako: administrator baz danych, administrator systemów komputerowych, programista, projektant stron internetowych, administrator sieci informatycznej, konserwator systemów komputerowych i sieci, operator sprzętu komputerowego.
TE:
Technik ekonomista planuje i prowadzi działalność gospodarczą, prowadzi rachunkowość w firmie, oblicza podatki, organizuje pracę biura firmy, itp.
Przedmioty zawodowe teoretyczne: prawo, bhp w pracy biurowej, kadry i płace, statystyka, podstawy ekonomii, język angielski zawodowy
Przedmioty zawodowe praktyczne: gospodarka finansowa, technika biurowa, pracownia ekonomiczna, praktyka zawodowa
Zawody dostępne dla posiadacza dyplomu to: ekonomista, księgowy, bankowiec, urzędnik podatkowy, agent ubezpieczeniowy, pośrednik pracy, sekretarka, doradca finansowy w firmach i instytucjach.
24 kwietnia 2020 r. Zespół Szkół im. Ireny Kosmowskiej w Suszu kończą uczniowie Technikum Logistycznego, Technikum Informatycznego, Technikum Ekonomicznego oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Drodzy Absolwenci, oto chwile spędzone w naszej szkole. Niech te miłe wspomnienia trwają całe życie...
Z powodu epidemii koronawirusa tegoroczne zakończenie roku szkolnego dla maturzystów jest inne niż zazwyczaj. Nie ma oficjalnego odebrania świadectw i uroczystości w szkole. Statuetki, nagrody, wyróżnienia, listy gratulacyjne czekają na odbiór w późniejszym terminie. W tym roku naszą szkołę kończą uczniowie klas: Technikum Ekonomicznego, Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technikum Logistycznego i Technikum Informatycznego. Już teraz życzymy Wam powodzenia na egzaminie maturalnym oraz w dorosłym życiu!
Dziś w Zespole Szkół im. Ireny Kosmowskiej w Suszu odbył się apel porządkowy, na którym m.in. wręczono dyplomy za konkursy, zawody sportowe, wyróżniono stypendystów oraz uczniów ze średnią ocen powyżej 4,0 za I semestr oraz ze 100% frekwencją. Pani Dyrektor wygłosiła również przemówienie na temat ochrony przed koronawirusem.