Kucharz - Branżowa Szkoła I Stopnia
Kucharz z prawdziwego zdarzenia przygotuje posiłki, które będą wyglądały jak dzieła sztuki. Gessler, Okrasa, Wachowicz, Brodnicki – każdy zna te nazwiska i wiele osób chce odnieść taki sukces w gastronomii jak oni. Jeśli uwielbiasz gotować, masz talent kulinarny i pasję, jesteś kreatywny, cierpliwy, odpowiedzialny, lubisz pracę zespołową, oglądasz programy kulinarne, chcesz się rozwijać, to ten zawód jest właśnie dla Ciebie! Kucharz jest osobą, która zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw, dostosowanych do okoliczności i wymagań klientów. Tego zawodu można nauczyć się w naszej szkole. Posiadamy 2 pracownie gastronomiczne, w których uczniowie mają zajęcia praktyczne, czyli zarówno kształcenie ogólne, jak i zawodowe odbywa się w szkole. Nauka trwa 3 lata. Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie. Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia w celu uzyskania dyplomu technika będą mogli kontynuować naukę w dwuletniej Branżowej Szkole II Stopnia
Wielozawodowa:
Zdobycie dobrego zawodu, który zagwarantuje pracę jest dziś priorytetem młodych ludzi. Dlatego też warto się zastanowić, jaki zawód wybrać, pamiętając o tym, że będzie się go wykonywać latami. Byłoby znakomicie, gdyby zawód był pasją, był związany z zainteresowaniami, a wykonywany z uśmiechem. Dla uczniów po szkole podstawowej, którzy chcą zdobyć wiedzę o zawodzie i doświadczenie u pracodawcy (uczeń jest wówczas młodocianym pracownikiem) proponujemy Branżową Szkołę I Stopnia. Nauka trwa 3 lata i obejmuje kształcenie ogólne i zawodowe. Kształcenie ogólne odbywa się w szkole, a zawodowe u pracodawcy i na kursach. Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie. Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia w celu uzyskania dyplomu technika będą mogli kontynuować naukę w dwuletniej Branżowej Szkole II Stopnia. Zawodów jest wiele: elektryk, rolnik, sprzedawca, fryzjer, mechanik pojazdów samochodowych, stolarz, krawiec, monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, wędliniarz, monter sieci, instalacji i urządzeń sanitarnych itd. Należy jednak pamiętać, że wybór dobrego pracodawcy to podstawa!