SZKOLIMY SIĘ!
W dniach 8-10. XII. 2021 r. w hotelu Copernicus w Toruniu odbyło się seminarium z warsztatami kulinarnymi pt. ,,Nowoczesna restauracja-aktualne trendy", w którym wzięła udział pani Magdalena Karczewska. W ramach szkolenia uczestnicy zwiedzili lokalne restauracje, poznając aktualne trendy w wystroju wnętrz lokali. Drugą część szkolenia stanowiły warsztaty kulinarne ,, Dania i desery typu fine dining". Fine dining jest pojęciem zapożyczonym z języka angielskiego. By je rozwikłać, nie wystarczy zwykłe tłumaczenie, bo pod tymi słowami kryje się kunszt kulinarny, sposób filozofii przygotowywania jedzenia, jego podawania i degustacji. Szef kuchni, który projektuje dania, nie jest zwykłym rzemieślnikiem, ale prawdziwym artystą. Na szczegółowo skomponowanym talerzu, w małej porcji przekazuje całą kaskadę smaków. W przygotowaniu i podaniu posiłków ważne jest nie tylko samo jedzenie, ale też cała otoczka, zaczynając od wyboru odpowiedniej zastawy. Talerze, sztućce i wszelkie elementy znajdujące się na stole, jak i jego wystrój muszą ze sobą współgrać. Doświadczeni, wykwalifikowani kelnerzy lub sami kucharze, biorą udział w wykańczaniu dania już na sali restauracyjnej. Wszystko to tworzy atmosferę sprzyjającą konsumpcji.